Prosty i łatwy przepis , gdy mamy ochotę na coś słodkiego z dodatkiem owoców.
Ciasto:
- 350 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Masa:
- 1 op. serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- dowolne owoce ( w moim przypadku były to truskawki i borówki)
Przygotowanie:
1. Na stolnicę wsypujemy mąkę , dodajemy jajko, cukier puder i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść ciasto.
2.Schładzamy je w lodówce przez 30 min.
3.Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość 1,5 cm .
4.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
5.Nakładamy ciasto na blachę i nakłuwamy widelcem .
6.Pieczemy przez 15-20 min.
7. Po upieczeniu ciasta czekamy aż ostygnie.
Przygotowanie kremu:
1.Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki.
2. Na wierzch układamy owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz